Sałatka z kaszą jaglaną.
(przepis pochodzi z październikowego dodatku "Palce Lizać" do Gazety Wyborczej)
Składniki: /2 porcje/
-100g kaszy jaglanej
-1 łyżeczka masła
-pół cukinii
-po pół zielonej i czerwonej papryki
-mała marchewka
-3 suszone pomidory w oleju (nie dałam, bo nie przepadam)
-1 dymka ze szczypiorkiem (dałam bez szczypiorku, j.w.;))
-1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie kolendra i natka pietruszki)
-1 łyżka oliwy
-1 łyżka łagodnego ajwaru
-sól
1. Kaszę przepłukać i ugotować w 300ml wody z łyżeczką masła, pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Wyłączyć ogień i odstawić.
2. Obrać marchewkę, z papryk usunąć gniazda, wszystko pokroić w drobną kostkę.
3. W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażać warzywa w dodając po kolei: marchewkę, cebulę, paprykę, na koniec cukinię, suszone pomidory i szczypior. Warzywka mają być nadal chrupiące.
4. Wymieszać ciepłe warzywa z kaszą i ajwarem, dodać zioła i dosolić do smaku.
nie jadłam jeszcze sałatki z dodatkiem kaszy, ale muszę koniecznie spróbować :) smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ajwar, także koniecznie zapisuję. :) Na ciepło wykorzystam na obiad, a reszta będzie idealna na zimno na uczelnię. :)
OdpowiedzUsuń