Czekoladowe ciastka z krówką.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia.
Składniki: /na 20-24 ciastka/
-140 g cukru (dałam 80 g brązowego i resztę zwykłego)
-110 g miękkiego masła (dałam pół kostki)
-1 duże jajko
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam kilka kropli aromatu)
-170 g mąki
-35 g gorzkiego kakao
-pół łyżeczki sody
-10-12 krówek
-cukier do obtoczenia ciastek
Wszystkie składniki oprócz krówek zagniatamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, kroimy krówki na pół. Urywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, rozgniatamy je na placuszki, układamy pół krówki i zalepiamy jak knedle. Obtaczamy ciastka w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Ciastka są po tym czasie bardzo miękkie (ściągałam je z papieru sylikonową łopatką. Jak ostygną to oczywiście twardnieją.
Waniliowe księżyce Serenki.
Składniki:
-50 g mielonych migdałów
-50 g mielonych orzechów laskowych
-300 g mąki
-100 g cukru pudru
-szczypta soli
-kostka masła
-2 żółtka
Dodatkowo:
1/2 filiżanki cukru pudru
5 opakować cukru wanilinowego
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie z ciasta uformować księżyce - my mamy do tego sylikonową formę. Piec około 10-12 minut w 190 stopniach.
Gorące księżyce obtoczyć w mieszance cukru pudru z wanilinowym.
Te ciastka wyglądają obłędnie *.*
OdpowiedzUsuńZwłaszcza ciekawią mnie te z krówką :)
wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Ja właśnie zrobiłam biscotti na prezent i owsiane już się pieką :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasteczka i świetny pomysł na taki dodatek do prezentów. :-)
OdpowiedzUsuńtakie prezenty są najlepsze :) też zrobiłam w tym roku słodkości dla najbliższych :)
OdpowiedzUsuń