Przepis pojawił się kilka lat temu w gazecie wyborczej, wypróbowała go moja ciocia i przekazała wrażenia, od tamtej pory je kochamy :)
Marchewkowe z karpatką
Składniki: /duża blacha/
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-4 jajka
-2 szklanki startej marchewki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-2 łyżeczki cynamonu
Krem:
-krem karpatkowy (oczywiście najlepszy byłby domowy, my zawsze korzystamy z kremu Delecty)
-2 szklanki mleka
-250 g masła
Dodatkowo:
-wiśnie z zalewy
-dowolna polewa czekoladowa (u nas jest to roztopiona mleczna czekolada)
-płatki migdałowe
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej i mąkę, potem marchew, proszek, sodę i cynamon. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, pieczemy ciasto 30-40 minut w 165 stopniach z termoobiegiem. Można w 180 bez termoobiegu, ale wtedy lubi wyjść zakalec.
Krem: Zagotować szklankę mleka, a w drugiej rozpuścić proszek karpatkowy. Gotujemy masę i studzimy. Następnie krem ucieramy z miękkim masłem.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy jedną część kremem, układamy wiśnie lekko je dociaskąc. Przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.
jadłbym! ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho. Wygląda cudownie :D A co to za wypiek z płatkami migdałów na ostatnim zdjęciu ? :)
OdpowiedzUsuńHmmm... to jest właśnie to marchewkowe ;)
UsuńRzeczywiście :D Na tym ostatnim zdjęciu ciasto wydało sie ciemniejsze ;D
Usuńoszalałam na sam widok. :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę :)
same pyszności na talerzu <3
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków :) pycha! :)
OdpowiedzUsuńojej, intrygujące połączenie.
OdpowiedzUsuńa jak wygląda!
super to ciacho , pierwszy raz widzę takie połączenie ;d pewnie pychotka !
OdpowiedzUsuńmarchewkowe jest zdecydowanie jednym z najppyszniejszych ciast!
OdpowiedzUsuńile ciast:D:D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNa jakiej tarce trzeba zetrzeć marchewkę?
OdpowiedzUsuńna dużych oczkach
UsuńA czy Fioletowa Kuchnia próbowała może wersji ciasta z fioletową marchewką ?
OdpowiedzUsuń