niedziela, 24 lutego 2013

Nieco odchudzone sernikobrownie.


Ciężkie, wilgotne ciasto, z czekoladową oraz mocno twarogową warstwą. Syci już jednym kawałkiem, ale na jednym nie trzeba poprzestawać, bo jest w niskotłuszczowej, odchudzonej wersji :)
Przepis znalazłam u Emmy, dodałam swoje modyfikacje i oto jest:


Serniko-brownie

Składniki: /duża prostokątna blacha/

Warstwa brownie:
-150g czekolady (dałam 100g gorzkiej i 50g mlecznej)
-60g masła
-4 łyżki oleju
-2 szklanki (220g) mąki pszennej pełnoziarnistej
-1/2 szklanki gorzkiego kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki soli
-pieprzu cayenne na czubku noża
-szklanka (200g) cukru (dałam 120g trzcinowego i 80g zwykłego)
-szklanka (240g) maślanki
-2 białka (powinny być 4, ale przez nieuwagę pomyliłam, a ciasto i tak wyszło)
-aromat waniliowy (kilka kropli)

Warstwa sernikowa:
-1kg twarogu (dałam Emilki- 0,5kg półtłustego i 0,5kg chudego)
-pół szklanki (100g) cukru
-jajko (znowu-powinny być 2)
-aromat waniliowy (kilka kropli)

Masło, czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej.
Połączyć ze sobą suche składniki oprócz cukru.
Cukier, maślankę, białka i aromat zmiksować do połączenia składników, stopniowo dodawać masło z czekoladą, a później (ciągle miksując) suchą mieszankę i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, odkładając około szklanki i wyrównać łyżką.

Twaróg zmiksować do lekkiej puszystości, dalej miksując dodać cukier i aromat, a następnie jajko.
Wylać masę do blachy, na nią pozostałą część czekoladowej i zrobić kleksy patyczkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut, a po wyłączeniu trzymać jeszcze 5-10 minut w zamkniętym piekarniku. Kroić po przestudzeniu (spokojnie można jak jest jeszcze lekko ciepłe ;))

Świetnie smakuje polane syropem wiśniowym lub malinowym.





8 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie, już oddzielnie byłoby pysznie, a razem to już boskie musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm fajne to ciacho ,mój brat w szczególności by oszalał na jego widok ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne! uwielbiam połączenie sera i ciasta brownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odchudzone? co coś dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ostatnio sernikobrownie i znowu mam na nie ochotę.. przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie-chyba spróbuje -pozdrawiam serdecznie i zapraszam również do mnie
    k-deko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń